Mer opplagt og bedre kvalitet på arbeidet med luperStadig flere oppdager hvor viktig det er for en god og effektiv behandling å kunne se alle detaljer. Lupebriller blir derfor oftere brukt, ikke bare av de som har begynt å se dårlig, men også for unge tannleger som ellers ikke trenger briller eller linser.

For de fleste endrer synet seg med tiden og resulterer i at de fleste trenger lesebriller når de nærmer seg 40 år. Mange venter helt fram til da med å investere i luper, noe som er helt imot anbefalinger fra optikere og fysioterapeuter. Ikke bare gir luper et forstørrelse av de små detaljene man fokuserer på som tannlege, de gjør også at øynene slapper mer av og motvirker tretthet. En bedre og mer oppreist arbeidsstilling er også en fordel med å bruke luper, noe man oppnår fordi man ikke lenger trenger å lene seg nærmere pasienten for å se små detaljer.

Mer forstørrelse er ikke alltid bedre
Det er et relativt forhold mellom den forstørringen lupebrillen gir, arbeidsavstanden den er fokusert på og det synsfeltet man oppnår. Det betyr at økt forstørring alltid gir mindre synsfelt samt mindre dybdeskarphet og fleksibilitet. En økning i arbeidsavstand vil også redusere synsfeltet. Det er derfor viktig at man velger riktig forstørring og en komfortabel arbeidsavstand når man bestiller lupebrillen. De aller fleste velger luper med en forstørrelse på rundt 2,5x til vanlig arbeid. Til endo, kirurgi og andre behandlinger på små områder går man gjerne opp til mellom 3x og 4x. 

God tilpasning og passform er viktig
Det er store forskjeller i kvalitet i optikken i luper, sjekk gjerne lupene du prøver ved å lese tekst på et hvitt ark. Er det mye fargespill i ytterkanten av synsfeltet gjennom lupene er optikken av lavere kvalitet enn de hvor kanten er tilnærmet hvit. Sør også for at rammen sitter godt på hodet slik at lupene ikke sklir av hodet under lange og krevende behandlinger. I tillegg er det viktig at det er enkelt å feste lys på rammen.

Viktig med lys
Det er overraskende viktig med godt lys når man skal arbeide med små detaljer. Lyset øker syns- og dybdeskarpheten og fremhever detaljer som ellers kan være skjult. Det kan ofte være et problem at tannlegens hode og hender skygger for den ellers så gode belysningen fra operasjonslampen. Lupelyset som sitter montert direkte på brilleinnfatningen gir et sterkt fokusert lys på arbeidsområdet og sørger for at det kommer skygger fra hender og instrumenter.

Lys leveres i små kraftige LED lyskilder, noen med kabel andre trådløse. De kablede lysene er som regel lette og gir et kraftig lys. Trådløse løsninger har innebygget batteri og elektronikk og er derved noe tyngre, likevel er dette det som anbefales da man ikke har kabelen som er i veien og ikke minst en kabel som ofte kan henge seg fast i ting og resultere i kabelbrudd.

Spør oss om luper!
 
DentalSpar har mange års erfaring med å levere luper til norske tannleger. Utvalget vårt er stort og både rammer, optikk og lys er av høyeste kvalitet. Samtidig er produktene vi leverer alltid til lave priser.
 

Se vårt utvalg av luper her

Last ned Perioptix brosjyre her

 

 

Din nettleser er utdatert!

For å kunne bruke alle funksjoner på nettsiden må du oppdatere nettleseren. Oppdater min nettleser nå

×