Varedistribusjon på tampen av en pandemi

For to år siden slet alle å skaffe nok munnbind og hansker.

Dette er nå løst men nye utfordringer har kommet og vil bli her lenge framover.

Slik håndterer DentalSpar situasjonen.

– De siste to årene har vi jobbet intenst med å få dekket behovet til kundene våre, sier Trygve Hagness, daglig leder i DentalSpar.
 

 

Fra å ha forutsigbare produsenter og et marked som var ganske stabilt og enkelt å planlegge innkjøp til, har hverdagen for innkjøperne blitt snudd på hodet. Produkter tannlegene tidligere ikke klarte seg uten ble utsolgt på ubestemt tid, fabrikker har vært stengt ned i mange deler av verden, mens forbruket har økt. 
 
– Det har gitt et etterslep som er vanskelig å hente inn igjen, spesielt når det er mangel på enkelte komponenter, forteller Hagness.
 
 
Finner nye innkjøpskanaler og alternative produkter

Nå, mer enn to år etter at pandemien brøt ut, har mye av de kjente produktene kommet tilbake i normal produksjon, men bransjen står overfor flere utfordringer. Produsentene sliter nemlig med å få levert enkelte komponenter.  

– Noe så enkelt som stål for å lage endofiler og alle typer bor har blitt en mangelvare og prisene har skutt i været, forteller Hagness. 
 
– Vi har funnet mange nye innkjøpskanaler og jobber hver dag for å dekke behovet til kundene våre. I mange tilfeller er jobben å finne alternative produkter for, noe det heldigvis finnes mange av i de fleste tilfeller, legger han til.

Transport har også blitt en knapp ressurs. Stengte havner, containermangel og ikke minst økt netthandel verden over er noen av grunnene. EU innførte i tillegg nylig endringer i sjåførenes kjøre- og hviletid som gjør at det også er manko på sjåfører.

 
Nytt EU-direktiv gir ny hverdag

Det er ikke bare råvarer, transport og stengte fabrikker som påvirker vareflyten. I 2020 innførte EU et nytt direktiv: Medical Device Regulation, også kjent som MDR. Hensikten med direktivet er blant annet å overholde en strengere kontroll på medisinsk utstyr, sørge for enda bedre pasientsikkerhet og øke sporbarheten på produkter. 

Det har medført at produsentene har måttet re-sertifisere mange av sine produkter, noe som er tidkrevende og kostbart. Det har igjen ført til at mange produsenter har tatt ut produkter fra sitt sortiment fordi kostnaden for sertifiseringen gjør produktet uforholdsmessig dyrt. I andre tilfeller kan ikke produktet sertifiseres fordi det ikke imøtekommer kravene til det nye direktivet. 

– Vi ser at så basale produkter som pussekopper som våre kunder har brukt i mer enn 35 år, skalpeller fra kjente produsenter og mye annet blir tatt ut av sortimentet. Dette er en ny hverdag for oss og ikke minst for kundene, sier Hagness.
 
 
 
Aksepter alternative produkter
 
– Det beste rådet jeg kan gi i denne vanskelige situasjonen vi er i er å akseptere å bruke alternative produkter der de finnes. Vi har alltid hatt utfordringer med å få sikre leveringsdatoer fra produsentene, men nå er det enda vanskeligere å si når en vare kan leveres, sier Hagness.  
 
Mangel på containere, høye fraktpriser, økt netthandel, stengte fabrikker og stengte underleverandører er noen av faktorene som påvirker leveringstiden.
 
Det kan ta opptil seks måneder å få inn et produkt, noen ganger enda lenger. Hagness forsikrer at DentalSpar alltid vil foreslå et alternativ dersom det finnes. I tilfeller der produktene er så identiske at det ikke går ut over tannhelsesekretær, tannlege eller pasient – kan bestillingen endres uten forvarsel. 
 
– Vi lever i verden med store endringer og må nok forberede oss på at dette er den nye normalen. Vår oppgave er å gjøre denne enklest mulig for kundene og oss selv – og vi er godt i gang, sier Hagness og legger til: 
 
– Har du spørsmål om alternative produkter så ta kontakt med oss, vi hjelper deg så du får hverdagen til å flyte på best mulig måte. 
 
Har du spørsmål om tilgjengelighet på produkter? Ta kontakt med oss på telefon, chat eller e-post
 
Les mer om MDR direktivet her.

 

Din nettleser er utdatert!

For å kunne bruke alle funksjoner på nettsiden må du oppdatere nettleseren. Oppdater min nettleser nå

×